Kuih tradisional memang tidak pernah ditinggalkan, masih dibuat oleh anak muda turun menurun dan akan tetap menjadi pilihan masa kini. Kali ini Mingguan Wanita ingin kongsikan kuih Pulut Inti Manis, rugi jika anda tidak tahu buat kuih mudah dan sedap ini. Jom, cuba!

Bahan-bahan:

100 gm beras pulut
50 gm santan
100 gm air
3 gm garam

Bahan inti kelapa manis:

300 gm kelapa parut
50 gm gula merah
10 gm gula putih
3 gm garam

Cara membuat:

  • Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
  • Setelah pulut masak, angkat.
  • Untuk inti kelapa manis, masukkan gula pasir, gula merah dan air ke dalam kuali. Masak hingga gula hancur.
  • Masukkan kelapa parut dan gaul hingga semua sebati. Kacau hingga agak kering. Biarkan ia sejuk.
  • Letakkan inti kelapa manis di atas pulut yang telah dibentuk bulat